Ceremóniamester és esküvőszervező - Szabó Zoltán

Esküvői vendéglexikon - 1. rész

2021.02.14.
Szabó Zoltán

A lent olvasottak nem a képzelet szüleményei, hanem az elmúlt évek személyes tapasztalatai alapján születtek és az én szemszögemből láttatják a dolgokat. Nincs benne sértő, bántó, vagy gunyoros szándék és egy valamit mindenki tartson szem előtt: minden esküvő más és másképp felejthetetlen mind a párnak, mind a vendégeknek.

A borszakértő

Végre egy olyan környezetbe kerül, ahol úgy érzi, a többi vendég, vagy legalábbis az asztaltársai nem mások, mint az ő közönsége. Hosszasan elemzi a felszolgált borokat, legyenek azok vagy egy nívósabb pince borai, vagy a klasszikus "asztali fajták", a derengő, meg a merengő. Ha nem oldódik (borban) a hangulata, akkor rendszerint egyedül marad és vívódik a lét elviselhetetlen nyomorúságán.

Mc. Hawer és Tekknő Miki

Ők vagy párban járnak, vagy a nap folyamán találnak egymásra. Azok a vendégek, akik minden esküvőből bucsui bált csinálnának és látszik rajtuk, hogy a szertartásokat és egyáltalán az esküvői partyn kívüli összes eseményt puszta időpocsékolásnak tartanak. Onnan ismerhetők fel, hogy három mondattal dolgoznak: "Mikortól lehet inni?" "Lehet már inni?" "Figyejjél, szöktetek!" Bennük az a pozitív, hogy ha megfelelően vannak kezelve, akkor a buli motorjai is lehetnek. A gondok hajnal körül kezdődnek, mikoris énektudásukat szeretnék megcsillogtatni a dj, vagy a zenekar “nem kis” örömére.

A vőfély vendég

Az a meghívott vendég, aki nem mellesleg egyéb esetekben vőfélyként is tevékenykedik. Jobb esetben rokon, vagy barát, rosszabb esetben olyan rokon, vagy barát, aki neheztel, hogy nem őt kérték fel. Az este folyamán sokszor támad küldetéstudata és a szolgálatot teljesítő kollégát látja el tanácsokkal, magyaráz neki és kritikusabb esetekben az asztalánál duruzsol a többi vendégnek, hogy ez meg az miért lehetne másképp és hogy bezzeg ha őt kérték volna fel. A végső eset, amikor gorombáskodásig fajulhat a dolog, amikor puszta szívjóságból felajánlja, hogy majd ő levezényli a játékokat. Őt megértésről kell biztosítani és megkérni, hogy máshol csillogtassa a tudását.

A kívánságszatyor

Ismerős ez a mondat? "Hallod, ne haragudj! Lehet számot kérni?" A zenekarok és Dj-k kedvence. Ilyenkor merülhetnek fel még a következő kérdések: "Mindegyik gombról tudod, mire való?" "Elkérhetem a mikrofont?" "Lesz karaokee is?""Végig maradtok?" Nehéz kezelni, mert ha egyszer engedsz, akkor vérszemet kap és rögtön elkezdené a saját világára formálni az estét. Határozottnak, de kedvesnek kell vele lenni, nehogy megsértve érezze magát.

A szöktető

Egy hónapja arra készül, hogy ő fogja elrabolni a menyasszonyt. Nem csak egy születő gondolat, hanem már-már hivatásként éli meg. Az este folyamán súg-búg mindenkivel, látványosan szervezkedik, előkészít mindent és a kritikus pillanatban elrohan vele. Jobb esetben nem esik át a menyasszonnyal a küszöbön és ha a kifejezett kérés ellenére betuszkoják egy autóba és elhajtanak vele Kukutyinpalkóba, az előre nem gondolt hatást gyakorolhat a bulira és onnantól már csak a vőfély, vagy a cm szerencséjén múlik, hogy ne üljön le mindenki, amíg visszahozzák.

A játékmester

"Figyejjé, én voltam csomó lagziba, ahol végig játszottak. Úgyhogy szerezz egy tojást, egy üres pezsgősüveget, madzagot és tollat...." Mindezt már olyan üveges tekintettel mondják, hogy egyszerre fut át az agyamon a Fűrész összes része. (Emlékszünk? "Akarsz játszani?") Csak hosszas lebeszéléssel lehet elmagyarázni, hogy lesznek játékok, de amikor mindenki ezerrel nyomja a csűrdöngölőt, ne állítsunk le mindent. Ezen vendégek az est folyamán bármikor megjelenhetnek egy egy seprűvel, egy marék apróval, ellopott cipővel és pezsgővel amitől lassan egy szürreális komédiában érzi magát az ember. Ha látja, hogy van játék, megnyugszik.

Túlevő, túlivó

A legáltalánosabb jelenség és általában a mérték fel nem ismeréséből fakad. Ha emlékszünk Móricz Zs. Tragédia című novellájára, ahol a főhős napokig nem eszik, csak azért, hogy az uraságot a lánya esküvőjén kizabálja a vagyonából, aztán az első húsgombóc a vesztét okozza. Ezért érdemes a vacsora vége és a nyitótánc közé egy kis szünetet ékelni, mert tele hassal senkinek nem esik jól ropni. Előfordul, hogy egy-egy vendég kommandósra issza magát és különböző ötletei támadnak az est színesebbé tételére, illetve túl józannak talál mindenkit és ezen szeretne változtatni. Kezdetben egy üveg pálinkával és néhány felespohárral rója a köröket a teremben és állít meg mindenkit találomra, hogy igyanak egyet a pár egészségére. Amikor a véralkoholszint eléri a kritikus határt, a rendszer elkezd újrabootolni és hősünk belekerül a csendes fotoszintetizálás állapotába.

Szabó Zoltán ceremómiamester

Szabó Zoltán ceremóniamester

Szabó Zoltán vagyok, ceremóniamester, valamint 7 éve esküvőszervező.

Bővebb infókat a Rólam menüpontban találsz.

A Kapcsolat oldalon minden elérhetőségemet megtalálod, ha bármilyen kérdésed lenne.

Copyright © 2021 Szabó Zoltán - hakellegycm.hu. Minden jog fenntartva!
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram